Wie in Nederland woont of werkt is verzekerd voor de AOW. Waar iemand woont, wordt per geval beoordeeld aan de hand van de individuele omstandigheden van de betrokkene. Iemand wordt geacht in Nederland te wonen als hij een duurzame band van persoonlijke aard heeft met Nederland. De Sociale Verzekeringsbank heeft beleidsregels opgesteld waaruit volgt dat aan het duurzaam kunnen beschikken over een woning veel belang toekomt.
De vraag in een procedure over de AOW is of de Sociale Verzekeringsbank terecht een korting wegens niet verzekerde jaren heeft toegepast voor iemand die al jaren op een zeilboot op wereldreis is. De discussie spitst zich toe op de woonplaats van de betrokkene. Naar zijn mening is de thuishaven van zijn schip in Nederland gelegen. Een schip, dat in Nederland zijn thuishaven heeft, wordt voor de bemanning als deel van Nederland beschouwd.
De rechtbank Amsterdam legt het begrip ‘thuishaven’ uit als de haven waar een schip feitelijk thuishoort. Het land, waar het schip de nauwste band mee heeft, geldt als ‘thuishaven’. Volgens de rechtbank zijn de formele thuishaven en de vlag, waaronder het schip vaart, niet doorslaggevend voor de bepaling van de thuishaven. Na het vertrek vanuit Nederland in 2006 is het schip van de betrokkene niet meer teruggekeerd in de haven van vertrek. Die haven is daarmee niet de thuishaven van het schip.
Vanwege het feitelijke verblijf op het schip en het incidentele verblijf in Nederland, zonder vaste verblijfplaats, is de rechtbank van oordeel dat er geen persoonlijke band van duurzame aard bestaat met Nederland. De Sociale Verzekeringsbank heeft terecht beslist dat de betrokkene sinds zijn vertrek niet verzekerd was voor de AOW. Enig bewijs voor een vrijwillige voortzetting van de verzekering heeft de betrokkene niet aangedragen. Uit de door hem overgelegde belastingaanslagen heeft de rechtbank niet kunnen afleiden dat de betrokkene vrijwillig verzekerd is geweest.